از این پس همراهان کانون طبیعت و تمدن می توانند برای دریافت مقالات علمی و آخرین اخبار و فعالیت ها به وب سایت رکوعی دات کام که در صفحات درج شده است مراجعه نمایند کانون تحقیقاتی طبیعت و تمدن

کانون تحقیقاتی طبیعت و تمدن

آشتی انسان با طبیعت و حیات وحش

عقاب طلایی

عقاب طلایی یا Golden Eagle با نام علمی Aquila chrysaetos از خانواده ی Accipitridae یکی از با شکوه ترین پرندگان شکاری در سر تا سر جهان به شمار آمده و تقریبا در سر تا سر جهان هم زیست می کنند .

 

در ایران اکثرا در ارتفاعات البرز و زاگرس ، همچنین کویر های مرکزی ایران می توان این گونه را مشاهده نمود . عقاب طلایی در سنین پس از 4 - 5 سالگی بالغ می شوند . رنگ این گونه از پرندگان قهوه ای تیره است ، پس گردن و تاج آن ها کرم کم رنگ ( کاهی رنگ ) می باشد و بدین دلیل است که نام طلایی را در پسوند اسم خود به دوش می کشد . طول این پرنده اغلب حدود 76 - 112 سانتی متر ( از نوک منقار تا مخرج ) و وزن آنها حدوده 2265 تا 7250 گرم و طول گستردگی باله ها مابین 180 تا 240 سانتی متر می باشد . لازم به یاداوری می باشد ماده ها اغلب از نر ها بزرگ تر بوده و وزنشان بیش تر می باشد . پرنده نابالغ، قهوه‌ای تیره بوده و پرهای پس سر آن به رنگ زرد مسی با قاعده سفید بی‌رنگ می‌باشد. شاهپرهای اولیه و ثانویه، سفید چرکی است. دم نیز دارای رنگ سفید چرکی به همراه نوار انتهایی تیره و پهنی است که با افزایش سن، از سفیدی آن کاسته می‌شود. تنوع رنگ پر و بال در پرنده نابالغ ممکن است موجب اشتباه آن با عقاب‌های شاهی، تالابی شود .  5 یا 6 زیر‌گونه شناخته شده از عقاب طلایی وجود دارد که از نظر انتشار جغرافیایی، اندازه و رنگ، با هم تفاوت دارند.

 

در طبیعت عقاب طلایی از جاندارانی نظیر خرگوش ، روباه ، پرندگان دریایی ، ماهی ها را شکار و صید می کند .  برای شکار طعمه، از ارتفاع خیلی کم، حمله کرده و شکارش را با یک پرواز سریع رو به پایین، می‌گیرد و می‌تواند در حین پرواز، تا بیش از 8 پوند را حمل کرده و با سرعت بالای 80 مایل در ساعت پرواز کند (سرعت متوسط آن، 28 الی 32 است). سرعت در موقع شیرجه می‌تواند تا بیش از 200 مایل در ساعت برسد . که در نوع خود بی نظیر می باشد . لازم به ذکر است مصرف 300 گرم گوشت نیاز هآنها را بر طرف خواهد کرد .

 

نمایشات جنسی آنها با فرا رسیدن فصل بهار ( مارچ ) آغاز می گردد بطوریکه عقاب نر چنگال خود را روی گردن پرنده ی ماده گذاشته و حرکات آکروباتیکی را به نمایش خواهد گذاشت . رنگ تخم های آنها قهوه ای رنگ می باشد و هر جفت  2 تا 4 جوجه در نوک درختان و صخره های بلند به دنیا آورده . لانه ی عقاب ها معمولا 60 تا 90 سانتی متر عمق و حدود 120تا 180 سانتی متر عرض دارد . معمولا جوجه های ضعیف تر مورد حمله ی برادر یا خواهر بزرگ قرار می گیرند . و جان خود را از دست خواهند داد . جوجه ها معمولا ده تا یازده هفته در آشیانه می مانند و بعد از آن اولین پرواز خود را بدون کمک والدین می آموزند . بعد از پر در آوردن جوجه ها والدین به لانه برگشته و مقداری غذا برای جوجه ها آورده ، بعد از آنکه جوجه ها از عهده ی کار خویش بر آمدند از لانه پر کشیده و راهی آسمان می شوند و والدین را در لانه به حال خود می گذارند تا ماه های زمستان و بهار که به آشیانه ی کودکی سری بزنند .

 

در ضمن بیش ترین جمعیت عقاب های طلایی در ارتفاعات اسکاتلند زیست می کنند .

 

* یکی دیگر از خصوصیات مهم و دوست داشتنی آنها تک همسری آنها می باشد ( یعنی در طول زندگی خود فقط یک همسر طلب میکند و حتی بعد از  مرگ همسر هم به ندرت به دنبال همسری دیگر می گردد . )

 

* در قلمروی خود که حدود 90 کیلو متر می باشد چندین لانه و آشیانه در جاهای مختلف برای خود تهیه و می سازد و در طول سال  هم به آنها سر می زند .

 

* انواع عقاب جزء گونه‌های جانوری حمایت شده از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست به شمار می‌ آید و زنده‌گیری و نگهداری آن ممنوع است و متخلفان از این قانون به پرداخت یک میلیون و 200 هزار تومان (12 میلیون ریال) جزای نقدی، جریمه خواهند شد.