از این پس همراهان کانون طبیعت و تمدن می توانند برای دریافت مقالات علمی و آخرین اخبار و فعالیت ها به وب سایت رکوعی دات کام که در صفحات درج شده است مراجعه نمایند کانون تحقیقاتی طبیعت و تمدن

کانون تحقیقاتی طبیعت و تمدن

آشتی انسان با طبیعت و حیات وحش

گیاه شکر تیغال

این گیاه ، گیاهی نام آشنا برای کوه نوردان و طبیعت گردان ایرانی است چرا که در بیش تر نواحی ایران زیست می کند ، اگر از کوه نوردان و طبیعت گردان هم بگذریم شاید اگر بگویم نیمی از مردم حتی برای یک بار هم این گیاه را دیدند دور از انتظار نباشد حال برای تجدید خاطر دعوتتان میکنم یکبار دیگر گیاه را نگاه کنید 

این گیاه از نوع گیاهان گلدار محسوب می شود ، به زبانی ساده تر گل آن همان توپ گرد ، زیبا اما تیغ دار است ، این نوع گیاهان حدودا 120 زیر گونه دارند که از لحاظ رنگ بندی با هم تفاوت دارند اما پایه ی تشکیل دهنده ی همه ی آنها یکی است .

شاید در بسیاری از مطالب خوانده باشید که این گیاه دارای خاصیت دارویی و درمانی است و در آب حل می شود و غیره ، بله همین طور است اما برای مصرف باید حتما با یک پزشک گیاهان دارویی مشورت کرد چرا که این گونه ، زیر گونه های بسیاری دارد که بعضا امکان دارد با مصرف اشتباه جان خود را به خطر بیاندازید . نگارنده در اینجا به تمامی دوستان توصیه خواهم کرد که به خواندن این و آن مطلب اکتفا نکنند و اگر این مقاله را برای مصرف این گیاه می خوانید حتما با پزشک مشورت کنید تا آسیبی نبینید . 

حالا دعوتتان میکنم که یکم جزئی تر به این گیاه نگاه کنیم .

 

گل این گیاه که در تصویر بالا مشاهده می شود دارای تیغ های بسیاری است که در کنار هم یک توپ تیغی را شکل دادند حال اگر گل را به شکل کره در نظر بگیریم هر چه به مرکز این کره نزدیک شویم جانداری را خواهیم دید ، ریز اما آنقدر وابسته به گیاه که توسط شیره ی شیرین گیاه پیله ی بچه های خود را تهیه می کند . 

بر روی برگ‌ها و ساقه این گیاه حشره‌ای از راسته قاب بالان بنام خزوکک زندگی میکند که برای نگهداری تخم‌ها و نوزاد خود پیله ای گرد به رنگ سفید شیری می‌تند که به اندازه ی یک فندق است سپس نوزاد پس از آن‌که به حشره بالغ تبدیل شد پیله را سوراخ می‌کند و از آن خارج میشود دقیقا مثل یک کرم ابریشم . جنس پیله این حشره همان طور که در مطالب فوق ذکر شد  از ترشحات گیاه شکرتیغال ساخته شده ترکیبی از مواد سلولزی و نشاسته است  که جاندار آنرا مبدل به قند مخصوصی بنام ترهالوز یا میکوز خواهد کرد در واقع اگر به فرمول ساختاری این ترکیب نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که از به هم متصل شدن دو گلوکز بوجود آمده  در واقع این ترکیب جدید از نوع ترکیبات کربوهیدراته است که جاندار برای بقای نسل خود باید آنرا تولید کند . 

علت زیاد بودن این گیاه در طبیعت به گل یا همان توپ آن بر میگردد چرا که بعد از خشک شدن گل ، گل کروی شکل توسط عواملی چون ورش باد از ساقه جدا شده و در شیب های ملایم گاه در شیب های تند به حرکت درمیآید و گرد بودن آن باعث می شود تا مسافت بیش تری را طی کند و این عامل خود فرصت مضاعفی برای پراکندگی هر چه بیش تر نسل های آینده یک گیاه است .